Referentie

Renovatie Basisschool De Fontein (PCOP-db)

Projectnaam Renovatie Basisschool De Fontein
Opdrachtgever Stichting voor Protestants-Christelijk Primair Onderwijs in de Duin- en Bollenstreek 
Locatie Willem de Rijkelaan 13 te Hillegom
Expertise Renovatie/Afbouw

Het uit 1957 stammende schoolgebouw van basisschool De Fontein uit Hillegom, onderdeel van stichting PCPO, was toe aan een grondige renovatie. De school beslaat in totaal circa 1.100m². De vloeren op de begane grond waren versleten en zijn er door ons uit gesloopt. Vervolgens zijn er nieuwe betonvloeren gestort. Ook heeft FixPlan het gebouw helemaal aangepast aan de eisen van het zogenaamde ‘Frisse Scholen-concept’, zonder het karakter van de school aan te tasten.

Het bestaande gebouw heeft een eenvoudig en functioneel karakter. Hoge lokalen, veel daglicht en een rijke ruimtelijke beleving. Echter, in de loop der jaren waren de plafonds verlaagd, en de kleuren versoberd, waardoor een grauwe en grijze sfeer ontstaan was.

FixPlan heeft de plafondhoogte weer teruggebracht en de fraaie glas-in-lood ramen in het atrium een prominentere aanwezigheid gegeven.

Hoewel het gebouw niet meer voldeed aan de eisen van modern onderwijs, werd het nog steeds als zeer prettig ervaren. Daarom zijn veel bouwkundige aanpassingen gedaan zonder dat dit heel merkbaar was. De school is aan de binnenzijde geïsoleerd, zodat in de zomer de warmte wordt buitengehouden en in de winter minimaal wordt gestookt. De radiatoren zijn verplaatst naar de bovenzijde in de gangen.

De twee grootste uitdagingen waren de vervanging van de begane grond vloer en de integratie van een modern isolatiesysteem op basis van het concept Frisse Scholen. Een Frisse School is een schoolgebouw met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur en comfort, licht en geluid.

Het atrium is voorzien van een nieuwe vloer, nieuwe trappen en een nieuw plafond.

Ook de sportzaal is voorzien van een nieuwe, dempende vloer.

Het hekwerk van de nieuwe, inpandige fietsenstalling heeft ‘hufterproof’ deuren gekregen, die een kunstwerk vormen en een verhaal vertellen aan de kinderen van de school.

Architect:                   Saarberg van der Scheer & Partners te Haarlem

Constructeur:           Berkhout Tros Bouwadviseurs te Alkmaar

Installatieadviseur:  Peter Prins te Woerden

Terug naar referenties overzicht